dimarts, 2 d’octubre del 2012

El Casal Popular la Resposta del Fort Pienc es mobilitza contra la nova amenaça de desallotjament

DAVID BOU | 02/10/2012
Una cercavila que va aplegar cent cinquanta persones sota el lema “La Resposta és del barri, aturem el desallojament”, va recórrer dilluns a la nit els carrers del barri barceloní del Fort Pienc -situat al districte de l’Eixample-, duent a terme accions de denúncia a seus d’immobiliàries i entitats bancàries. La convocatòria d’una cassolada el proper dimecres 3 d’octubre -dia del judici- a les vuit del vespre a la plaça del Fort Pienc, donarà continuïtat a la mobilització.
Façana del casal La Resposta del barri de Fort Pienc de BarcelonaAra fa més de quatre anys l’entitat Centre d’Esplai Xiroc, que aplega el casal de joves i l’esplai que porten el mateix nom, més la colla diables la Cabrònica del Nord, es veia forçada a abandonar el local del carrer Ribes que havia utilitzat durant anys com a seu social i dinamitzadora dels seus projectes. El preu abusiu i inassumible del lloguer imposat per Nuñez y Navarro, i la promesa per part del districte de cedir al col·lectiu part de la gestió de l’actual Espai Jove de l’Eixample, popularment conegut com la Casa Groga, van empènyer les joves abandonar l’espai.
Des d’aleshores, el local situat al bell mig de la Plaça de Fort Pienc va romandre tancat durant més de tres anys fins que l’Assemblea de Joves del Fort Pienc -actualment Arran Fort Pienc fruit del procés de confluència entre Maulets i la CAJEI- va decidir ocupar-lo a principis del maig de 2011.
Les restriccions d’horaris i activitats imposades per l’ajuntament en la gestió de l’Espai Jove de l’Eixample, van ser el detonant que va motivar la decisió de l’organització juvenil de dotar-se d’una nova eina que “permetés resoldre les necessitats d’espais públics destinats a les persones i entitats del barri”.
Dit i fet, durant el darrer any i mig d’ocupació del Casal Popular la Resposta, el local ha allotjat xerrades, tallers, passis de documentals i actes lúdics, obrint l’espai a l’Assemblea de Drets Socials de l’Eixample, que ha gaudit d’un nou punt de trobada i autogestió que ha solucionat temporalment les mancances d’equipaments al barri.
Un bon exemple de l’abandó per part de l’administració que pateix el teixit associatiu de l’Eixample és l’edifici Transformadors, que va ser clausurat per l’Ajuntament ara fa més de quatre anys al·legant “problemes estructurals”. Situat al mateix barri del Fort Pienc, va ser un dels primers espais per a joves que hi va haver a la ciutat de Barcelona i abans del seu tancament funcionava com a espai per a entitats. Avui en dia segueix tancat amb pany i forrellat i ningú sap ben bé les intencions de l’Ajuntament de cara al futur.
Procés judicial
Després de que el procés penal contra l’ocupació del local quedés arxivat, l’aparell policial i judicial va tornar a la càrrega ordenant l’apertura d’un procés civil per accelerar el desallotjament. Va ser així com el Casal Popular la Resposta va rebre ara fa un mes i mig la citació pel judici que es celebrarà dimecres 3 d’octubre a la Ciutat de la Justícia. Tot i això, les ocupants no tindran dret a la defensa -com a part denunciada- ja que les instàncies judicials els demanen tres-mil euros en concepte de caució per poder personar-se al procés.
Lluny de fer-se enrere en els seus propòsits, el nucli d’Arran Fort Pienc ha fet públic un comunicat al blog de la campanya contra el desallotjament, on afirma el seu desig de perseverar en un “projecte que considerem imprescindible per al canvi social que volem promoure”, defenent la ocupació com a “eina d’expropiació d’allò que a les entitats i a tot el jovent del barri ens pertany”.
( Extret de Directa )

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada